Instalarea corectă a aparatului de aer condiționat este crucială pentru o funcționare impecabilă a acestuia, la fel cum și o poziționare corectă a unității de aer condiționat poate genera un consum de energie electrică mai mic. Tocmai din această cauză am pregătit câteva sfaturi care să vă ajute în decizia asupra poziționării corecte a aparatului dvs. de aer condiționat, astfel încât să obtineți un efect de răcire maxim și un consum de energie electrică cât mai mic.
Operațiuni instalare:
Instalarea unui aparat de aer condiționat presupune efectuarea unor operațiuni standard, adaptate la nevoile clienților și la posibilitățile pe care locuința le oferă. Așadar, persoanele interesate de achiziționarea unui aparat de aer condiționat trebuie să știe că acesta este format din două unități: unitatea internă și unitatea externă. Acestea sunt conectate printr-un traseu frigorific vidat în prealabil. Înainte de începerea montării unui aer condiționat, clienții trebuie să aibă în vedere factori precum:
AMPLASAREA UNITĂȚII EXTERNE
Când vine vorba de instalarea unui aer condiționat, mulți oameni acordă atenție doar unității interne și ignoră complet alegerea locului de montaj pentru unitatea externă. Cu toate acestea, pentru a obține cel mai bun randament al aparatului de aer condiționat, poziția unității externe este la fel de importantă:
Spațiu bine ventilat pentru unitatea externă
Pentru cele mai bune rezultate este recomandat ca unitatea externă să aibă un spațiu adecvat pentru o ventilare cât mai bună. La montaj trebuie respectate distanţele minime admise în raport cu elementele de construcție ale imobilului conform manualului de instalare a aparatului. În cazul unui montaj pe console prinse pe perete se recomandă o distanță minimă de 10-15 cm între suprafața peretelui și unitatea externă. Randamentul aparatului de aer condiționat scade atunci când unitatea externă nu are suficient spațiu pentru ventilare.
Umbra în detrimentul expunerii directe la soare
Acesta este un alt factor pe care îl recomandăm cu tărie atunci când stabiliți locul de montaj al unității externe. Chiar dacă acest lucru depinde foarte mult de spațiile disponibile pentru montaj, atunci când există posibilitatea montării unității de aer condiționat într-un loc umbrit, ideal ar fi ca aceasta să fie montată la umbră. Expunerea directă la soare scade randamentul aparatului de aer condiționat și crește consumul de energie electrică. Totuși, expunerea directă la soare a unității externe nu este interzisă, având în vedere materialele anticorozive care asigură protecția pieselor și a componentelor din interior, dar aceasta are implicații asupra consumului de energie electrică.
Lungimea traseului frigorific
Aceasta nu trebuie să depășească 7 ml – în cazul aparatelor clasice și 15 ml – în cazul aparatelor Inverter. Randamentul aparatului de aer condiționat scade atunci când aceste limite nu sunt respectate. Totodată, consumul de energie electrică este influențat de lungimea traseului frigorific; un traseu mai lung crește consumul de energie electrică.
Acces facil pentru mentenanța ulterioară
Accesul în caz de intervenție trebuie să fie făcut în cel mai simplu mod posibil. În majoritatea cazurilor, producătorii de aparate de aer condiționat recomandă instalarea unității din exterior la distanțe relativ mici față de sol sau o suprafață plană. O mentenanță regulată a aparatului de aer condiționat are cel mai important efect asupra menținerii randamentului acestuia. O simplă curățare ulterioară a unității externe poate reduce cheltuielile cu energia electrică cu până la 30%, prelungind totodată viața aparatului de aer condiționat.
POZIȚIA UNITĂȚII INTERNE
Înălțimea optimă pentru o răcire mai bună
Distanțele minime indicate în manualele de instalare sunt cuprinse între 5-15 cm față de tavan și minim 2 m de pardoseală. Montajul aparatului de aer condiționat la o înălțime optimă oferă un flux cât mai uniform în încăperea unde va fi instalat, răcind / încălzind spațiul mult mai repede. Acest lucru asigură o funcționare corectă a aparatului de aer condiționat, generând costuri mult mai mici cu energia electrică.
Departe de sursele de caldură
Atunci când stabilim poziția unității interne, trebuie să avem în vedere că echipamentele care generează căldură să nu se afle în apropierea aerului condiționat. Apropierea de surse de încălzire poate fi cauza unei funcționări îndelungate și incorecte a aparatului de aer condiționat, rezultând o răcire / încălzire neuniformă a spațiului și un consum de energie mai ridicat.
Instalarea în fiecare încapere a locuinței
Pentru obținerea unei temperaturi constante în întreaga locuință nu se recomandă instalarea unui aparat cu o capacitate foarte mare la intrarea în apartament/casă sau în holuri. Aerul rece sau cald va fi difuzat în mod incorect și neregulat în încăperile adiacente. Atunci când capacitatea aparatului de aer condiționat este direct proporțională cu suprafața încăperii, acesta va avea un randament impecabil.
Aceste detalii simple de instalare, economisesc bani de la facturile de energie electrică și de servicii. Amplasarea unui aparat de aer conditionat, aduce avantaje din punct de vedere economic, dar instalarea acestuia trebuie sa fie facută după o analiza a tuturor factorilor care pot influența buna funcționarea a echipamentului.
Personalul tehnic specializat în montarea aparatelor de aer condiționat vă poate oferi sfaturi despre utilizarea corectă și întreținerea aparatelor, deasemenea poate juca un rol important în creșterea performanțelor echipamentelor, făcând sistemele să funcționeze mai eficient, prelungindu-le durata lor de viață.
Sursa: https://ancopolar.ro/montaj-aer-conditionat-pozitionare-si-recomandari/